Ducati.ms - The Ultimate Ducati Forum banner

Procedura synchronizacji przepustnicy

24K views 5 replies 4 participants last post by  zach34  
#1 ·
Po przeszukaniu wielu wątków na temat synchronizacji korpusu przepustnicy, obawiam się, że mogę już znać odpowiedź na to pytanie, ale i tak je zadam, trzymając kciuki:

Czy ktoś ma oficjalną procedurę Ducati synchronizacji korpusów przepustnicy w Streetfighterze lub silniku 1098?

Jestem w końcowej fazie serwisu 22,5 tys. km. Zauważyłem, że przepustnice w ogóle nie były zsynchronizowane na biegu jałowym (cylinder poziomy był prawie zamknięty, cylinder pionowy wyglądał na ten, który wykonywał całą pracę na biegu jałowym), więc spróbuję je zsynchronizować. Mam luźny plan działania, ale chciałbym odnieść się do procedury Ducati, mimo że nie będę używał tych samych narzędzi/sprzętu, co oni.

Dziękuję bardzo za wszelką pomoc, jaką możecie zaoferować!

#2 ·
Więc wymyśliłem własną procedurę. Określę to jako sukces, chociaż trudno było przywrócić prędkość obrotową biegu jałowego do właściwego poziomu (dużo prób i błędów oraz wiele resetów TPS). Teraz działa świetnie, chociaż na biegu jałowym obraca się o około 50-100 obr./min wyżej niż bym chciał.

Nauczyłem się wiele, a korpusy przepustnicy są zdecydowanie bardziej zsynchronizowane niż były fabrycznie (świetne odczyty na mierniku podciśnienia), ale ogólnie rzecz biorąc, polecam nie bawić się nimi, chyba że masz konkretny powód (np. - musiałeś wymienić korpus przepustnicy lub coś w tym stylu).

#4 ·
Więc wymyśliłem własną procedurę. Określę to jako sukces, chociaż trudno było przywrócić prędkość biegu jałowego do właściwego poziomu (dużo prób i błędów oraz wiele resetów TPS). Teraz działa świetnie, chociaż na biegu jałowym obraca się o około 50-100 obr./min wyżej niż bym chciał.

Nauczyłem się wiele, a korpusy przepustnicy są zdecydowanie bardziej zsynchronizowane niż były fabrycznie (świetne odczyty na mierniku podciśnienia), ale ogólnie polecam nie bawić się nimi, chyba że masz konkretny powód (np. - musiałeś wymienić korpus przepustnicy lub coś w tym stylu).
Czy jest szansa, że możesz nagrać film lub napisać instrukcję dotyczącą procedur? Chętnie się dowiem...

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#5 ·
Jeśli odpowietrzniki są otwarte, wkręć je oba, a następnie ustaw synchronizację za pomocą śruby na pręcie łączącym. Następnie możesz wykręcić jeden z odpowietrzników w razie potrzeby, aby zrównoważyć podciśnienie na biegu jałowym lub mieszankę na biegu jałowym, jeśli jest to pętla otwarta. W razie potrzeby wyreguluj również trymer biegu jałowego, jeśli jest to pętla otwarta.

Prędkość biegu jałowego jest kontrolowana przez ECU, a regulacja ogranicznika biegu jałowego nie jest częścią żadnej procedury.

#6 ·
Zacząłem mniej więcej tak, jak opisuje Stealth. Rower jest już złożony, więc film niewiele by pokazał, ale mogę spisać kilka wskazówek:

Krok 1 - Zastanów się jeszcze raz, czy naprawdę musisz to robić. Najważniejszą rzeczą, której się nauczyłem, jest to, że przy niskich ustawieniach przepustnicy i biegu jałowym - gdzie synchronizacja ma największe znaczenie - komputer kontroluje wiele rzeczy za pomocą elektrozaworu obejścia powietrza biegu jałowego, więc prawdopodobnie nie ma z tego wielkich korzyści.

Niestety, nie uzyskałem odczytu podciśnienia przed rozebraniem roweru. Wszystko to zostało zrobione podczas mojego serwisu 22,5 tys. km i nie planowałem synchronizacji przepustnic, kiedy zacząłem. Byłem trochę przed sobą i pomyślałem, że nie muszę ustawiać linii bazowej na stole warsztatowym, myśląc, że mogę po prostu wszystko ustawić z uruchomionym rowerem za pomocą wskaźnika podciśnienia. Źle. Niektóre śruby nie robią tego, czego się po nich spodziewasz (szczegóły poniżej). Więc rozebrałem wszystko i zacząłem od nowa. Oto moje wnioski...

Wskazówki:
- Zrób dobry znak/wskazanie/notatkę, gdzie śruby ograniczające przepustnicę i drążek łączący są ustawione fabrycznie, abyś mógł wrócić do tych ustawień w razie potrzeby.

- Na każdym korpusie przepustnicy znajduje się śruba ograniczająca przepustnicę. Są to małe śruby regulacyjne, które wymagają klucza imbusowego 2,5 mm. Kup dodatkowy, dobrej jakości klucz imbusowy 2,5 mm, aby móc go skrócić do niestandardowej długości trzpienia. Zaskoczyło mnie, że w moim rowerze śruba ograniczająca cylinder pionowy była ustawiona tak, że w zasadzie nie spełniała żadnego celu - była szczelina nawet przy zamkniętej przepustnicy. To miało sens z 2 powodów: 1) nie można uzyskać dostępu do śruby ograniczającej cylinder pionowy, gdy airbox jest na rowerze, oraz 2) jest zbędna - śruba ograniczająca cylinder poziomy może służyć jako główny ogranicznik przepustnicy dla obu korpusów przepustnicy, a synchronizacja jest regulowana za pomocą drążka łączącego

- Okazało się to fantastycznym narzędziem: The Digi Sync Top Page. Żadnych powiązań z mojej strony. Działa świetnie. Węże mają odpowiedni rozmiar do króćców podciśnienia pod korpusami przepustnicy. W ten sposób zmierzyłem synchronizację

- Zacząłem jak powiedział Stealth. Odkręciłem śrubę ograniczającą przepustnicę, aby umożliwić całkowite zamknięcie korpusów przepustnicy i ustawiłem śruby regulacji biegu jałowego w pełni zamknięte (oba były otwarte o 1/2 obrotu od całkowicie zamkniętych fabrycznie). Ponieważ nie mam możliwości przetestowania przepływu korpusów przepustnicy na stole warsztatowym, użyłem szczelinomierza 0,03 mm (najmniejszego, jaki miałem), aby ustawić synchronizację linii bazowej. Aby to zrobić, po prostu sprawdź, czy/gdzie możesz wsunąć szczelinomierz wokół motylka przepustnicy, gdy jest zamknięty. Szukasz bardzo lekkiego dopasowania ciernego. Przekonasz się, że będziesz musiał zadowolić się "wystarczająco blisko", ponieważ motylki przepustnicy nie mają identycznego prześwitu w otworach korpusu przepustnicy między dwoma korpusami przepustnicy. Na przykład w moim rowerze mogłem wsunąć szczelinomierz mniej więcej w połowie wokół motylka z bardzo lekkim oporem na cylindrze poziomym. Na cylindrze pionowym wsunąłby się tylko w około 1/4 drogi, ale wydawał się luźniejszy. Wchodzimy tu w tysięczne do dziesięciotysięcznych cala. Wizualnie wyglądały identycznie i na szczęście okazało się to w punkt. Nie musiałem nawet regulować drążka łączącego, gdy ponownie zainstalowałem wszystko na rowerze. Wskaźnik podciśnienia wskazywał prawie identyczne podciśnienie na obu cylindrach na biegu jałowym i w zakresie +/- 10 jednostek w kilku ustawieniach częściowej przepustnicy przy 4000-6000 obr./min. To mniej więcej tak dobrze, jak prawdopodobnie uzyskasz. Pamiętaj, aby upewnić się, że śruba ograniczająca przepustnicę cylindra pionowego jest wpuszczona, aby nic nie robiła, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie dokonać dobrych regulacji. Użyjesz poziomej śruby ograniczającej przepustnicę, aby obsługiwać oba korpusy przepustnicy, tak jak zrobiła to fabryka (przynajmniej w moim rowerze).

- Nie zapomnij zresetować TPS, w przeciwnym razie może spróbować pracować na biegu jałowym przy 5000 obr./min!!! Nie żebym popełnił ten błąd...

- Po ponownym zamontowaniu wszystkiego na rowerze z całkowicie zamkniętymi przepustnicami i całkowicie zamkniętymi śrubami regulacji biegu jałowego. Uruchom rower i zdziw się, że prawdopodobnie będzie bardzo dobrze pracował na biegu jałowym. Zanotuj odczyty na wskaźniku podciśnienia. Użyjesz drążka łączącego, aby je zsynchronizować w tym momencie, ale jeśli twój jest taki jak mój i wykonałeś dobrą robotę ze szczelinomierzem, są one prawdopodobnie w punkt i nie jest wymagana żadna regulacja.

- Teraz weź śrubokręt z płaską końcówką i oszalej na śrubach regulacji biegu jałowego i zdziw się, że prawie nie mają one wpływu na prędkość lub jakość biegu jałowego. Wtedy zdałem sobie sprawę, że ECU robi prawie wszystko za pośrednictwem elektrozaworu powietrza biegu jałowego. Jest to nieco frustrujące, ponieważ wydaje się, że mapy biegu jałowego w ECU zakładają pewną ilość przepływu przez korpusy przepustnicy. Zauważ, że możesz zepsuć synchronizację za pomocą tych elementów, więc upewnij się, że nadal patrzysz na wskaźnik podciśnienia.

- Uznałem, że rower jest zbyt trudny do uruchomienia i pracy na biegu jałowym z korpusami przepustnicy ustawionymi na całkowicie zamknięte ustawienie szczelinomierza 0,03 mm. Przepustnica była również nieco lepka po uruchomieniu, ponieważ motylki przepustnicy były bardziej zamknięte niż fabrycznie i ocierały się o ściany. Poszedłem o pełny obrót dalej otwarty na śrubie ograniczającej przepustnicę. Rower uruchamiał się nieco łatwiej, ale po jeździe testowej pracował na biegu jałowym przy około 2300 obr./min - to niedobrze. Śruba ograniczająca przepustnicę cylindra poziomego jest dostępna tylko za pomocą krótkiego klucza imbusowego 2,5 mm. Musiałem jeden zeszlifować, aby był bardzo krótki. Nadal trudno jest założyć klucz imbusowy na śrubę. Będziesz mógł obrócić go tylko o 1/6 obrotu na raz.

- Do celów testowych ustawiłem śruby biegu jałowego o 4 obroty bardziej otwarte niż fabrycznie, myśląc, że ułatwi to zimny rozruch, nie wpływając na bieg jałowy (ponieważ ECU kontrolowało bieg jałowy). Chociaż łatwiej było uruchomić na ciepło, a hamowanie silnikiem zostało nieznacznie zmniejszone (bardzo nieznacznie), następnego ranka miałem najtrudniejszy czas uruchomienia roweru, jaki miałem od dłuższego czasu - więc ten test zakończył się niepowodzeniem.

Skończyłem ze śrubą ograniczającą przepustnicę ustawioną o około 1/2 obrotu bardziej otwartą niż moje ustawienie podstawowe. Śruby regulacji biegu jałowego są o 1 pełny obrót od całkowicie zamkniętych. Jak powiedziałem powyżej, uruchamia się, działa i pracuje na biegu jałowym mniej więcej tak samo jak wcześniej, może 50-100 obr./min wyżej.

Więc skończyłem z rowerem, który działa świetnie, ale prawdopodobnie nieznacznie lepiej niż wcześniej. Nie sądzę, żeby warto było to wszystko robić, chyba że lubisz robić takie rzeczy dla zabawy, co ja robię.

Attachments