Ducati.ms - The Ultimate Ducati Forum banner

Klocki hamulcowe Multi V4 s.

19K views 32 replies 15 participants last post by  Nastybutler  
#1 ·
Dzień dobry, mam V4s sport z 2021 roku i chcę wypróbować różne klocki hamulcowe. Oryginalne to (61341341A). Jeżdżę tylko po drogach w umiarkowanym lub szybkim tempie. Wiem, że mój motocykl ma zaciski Brembo M50, które są współdzielone z wersją PP i kilkoma innymi motocyklami. Panigale itp. Zakładam więc, że wszystkie klocki hamulcowe, które do nich pasują, pasowałyby również do mojego.

Numer części zacisku hamulcowego PP to 61341271A. Czy ktoś wie, jaki jest odpowiedni numer części Brembo? Czy to klocek hamulcowy o składzie SA? Najbliżej, jak mogę stwierdzić, jest klocek Brembo 07BB37SA. Podczas wyszukiwania numerów części Ducati tak naprawdę nie otrzymujesz wielu informacji o rzeczywistym składzie samego hamulca. Następnie, podczas wyszukiwania na stronie internetowej Brembo, mój motocykl się nie pojawia.

Wszelkie informacje będą mile widziane.

#2 ·
Cześć, mam V4s sport z 2021 roku i chcę wypróbować różne klocki hamulcowe. Oryginalne to (61341341A) Jeżdżę tylko po drogach w umiarkowanym lub szybkim tempie. Wiem, że mój motocykl ma zaciski Brembo M50, które są współdzielone z wersją PP i kilkoma innymi motocyklami. Panigale itp. Zakładam więc, że wszystkie klocki hamulcowe, które do nich pasują, będą pasować do mojego.

Numer części zacisku hamulcowego PP to 61341271A. Czy ktoś wie, jaki jest odpowiedni numer części Brembo? Czy to klocek hamulcowy o składzie SA? Najbliżej, jaki mogę znaleźć, to klocek Brembo 07BB37SA. Podczas wyszukiwania numerów części Ducati tak naprawdę nie otrzymujesz wielu informacji o rzeczywistym składzie samego hamulca. Następnie, podczas wyszukiwania na stronie internetowej Brembo, mój motocykl się nie pojawia.

Wszelkie informacje będą mile widziane.
Instrukcja obsługi mojego 22 PP wymienia materiał cierny dla przedniego hamulca BRM10A HH i tylnego materiału ciernego TOSHIBA TT 2182 FF. Przedni hamulec w moim PP jest znakomity. Kiedy będę wymieniał standardowe klocki, użyję tych samych.

#3 ·
Kiedy po raz pierwszy jechałem moim V4 multi, nie podobały mi się przednie klocki, były za twarde i brakowało im początkowego chwytu. Postanowiłem natychmiast wymienić je na moje ulubione klocki "EBC HH", jednak po około 4000 km i kilku dynamicznych jazdach uważam, że jest o wiele lepiej (albo się docierają, albo się do nich przyzwyczajam), do tego stopnia, że jestem teraz gotów dać im trochę więcej czasu. Ile kilometrów na nich przejechałeś?

#5 ·
Zwróciłem wczoraj uwagę na hamulce po tym, jak po raz pierwszy przeczytałem ten wątek. Mam oryginalne klocki i zauważyłem, że naprawdę dobrze działają po rozgrzaniu. Początkowe hamowanie i wydajność wymagają dodatkowego ściskania, gdy są zimne, ale po rozgrzaniu działają bardzo dobrze. Mam przejechane 2500 mil i są dotarte / wjeżdżone. Ale moja początkowa reakcja była podobna do @dddd - tuż po zakupie i przyzwyczajeniu się do niego, poczułem, że hamulce są za słabe jak na rozmiar motocykla.
Pamiętałem również hamulce z mojego Multi z 2014 roku - te rzeczy były bardzo małe w stosunku do tego, czego potrzebowano w tych motocyklach (czyżby nie miały 280 mm czy coś takiego? NIE miały 330 mm) - a oryginalne klocki też nie były wspaniałe - ale wydajność V4S jest całkiem niezła IMHO - na tyle, że pozostałbym przy oryginalnych klockach, gdy nadejdzie czas wymiany.

#7 ·
Wymieniłem oryginalne klocki na zestaw spiekanych klocków wyścigowych Brembo. Zrobiło to dużą różnicę. Ładne początkowe wgryzanie się bez chwytania. Łatwiej zatrzymać jednym lub dwoma palcami. Z oryginalnymi klockami musiałem chwytać całą dłonią za dźwignię, aby wykonać jakiekolwiek mocne hamowanie.

Numer części Brembo, jeśli ktoś jest zainteresowany: 07BB37SR

#13 · (Edited)
Zamierzam wypróbować kilka klocków Z04, które miałem do mojego motocykla wyścigowego RSV4, świetne klocki, ale są miękkie
Przyjrzałem się Z04, które są klockami wyścigowymi. Problem polega na tym, że klocki nie działają dobrze, chyba że są gorące. Nie można w nich wytworzyć wystarczającej temperatury na drodze.

Oto link do różnych mieszanek hamulcowych Brembo. Po obejrzeniu tego zamierzam wypróbować mieszankę 07BB37SA, która jest w kolorze czerwonym.

Film zawiera numery części dla multistrady 2012-2014, ale interesuje mnie litera po nim. LA, SA, SC, SR. wszystkie przednie klocki pasujące do V4 to 07BB37, po których następują dwa znaki.

Image

#17 ·
Zamówiłem zestaw klocków Brembo SA z Carpimoto we Włoszech do Australii. Numer modelu 07BB37SA. Powinno zająć około tygodnia, zanim tu dotrą. Dam znać innym, jak działają po zamontowaniu, jeśli ktoś jest zainteresowany.
Zamówiłem te same, żeby zobaczyć, jak bardzo różnią się od klocków SR, których obecnie używam. Dotarły wczoraj, więc może jeśli poczuję się zmotywowany w długi weekend, to je wymienię.

#18 · (Edited)
Niedawno zainstalowałem nowe tarcze Brembo i klocki 07BB37LA. (1260S Multi) Progresywne hamowanie, lepsza siła hamowania niż OEM. Moim jedynym zmartwieniem jest wysoki pisk. Nie jestem pewien, o co chodzi. A ceny Carpimoto są niewiarygodne... Nie jestem pewien, jak oni to robią... I zostało wysłane z Włoch do mnie w Stanach i było tu w 3 dni.

#21 ·
Z mojego doświadczenia wynika, że od nowości nie byłem zbytnio zachwycony hamulcami w moim V4s, dobre przy początkowym chwycie, ale mocne hamowania wydawały się wymagać znacznie więcej wysiłku przy dźwigni, niż można by się spodziewać i nie wzbudzały zbytniego zaufania, więc rozważałem również wymianę klocków. Jednak po dobrym odpowietrzeniu nowym płynem, przepłukaniu zacisków i związaniu dźwigni na kilka nocy wraz z 4000 milami docierania, uważam, że hamulce są znacznie lepsze niż nowe. Nie jestem pewien, czy to odpowietrzanie, czy mile docierania, ale hamulce dają znacznie więcej pewności podczas mocnego hamowania niż w nowości.

#22 ·
Przejechałem około 500 km na nowych klockach hamulcowych. "Niesamowite" to słowo, które je opisuje. Zmieniają tak bardzo odczucie hamulców. Jeżdżę tylko po drogach i naprawdę używam tylnego hamulca tylko do wolnych manewrów i może trochę hamowania w zakręcie. Te przednie klocki mają świetne wyczucie i naprawdę mocno zatrzymują motocykl, gdy się je używa. Bardzo zadowolony z rezultatu.

#30 ·