Cześć wszystkim
Miałem 4 vfrs. Tak, cztery, jeden po drugim, od '90 rc36 do '05 VTEC, pomiędzy nimi miałem model rc46 fi, który ma mój osobisty rekord 2 i pół roku posiadania.
Mówiąc o rc46-2 "vtec", to zupełnie inny motocykl niż ST.
Zawieszenie jest po prostu "prostsze" niż ST, ale uwierz mi, robi robotę, zwłaszcza jeśli jest to wersja vtec-abs z regulatorem napięcia wstępnego.
Hamulce, naprawdę ST też jest lepszy, ale CBS-SPORTS robi robotę. Zajęło mi dużo czasu, zanim nabrałem pewności co do niezintegrowanych hamulców po 3 i pół roku "naciskania dźwigni hamulca, a motocykl robi to za ciebie". Naprawdę genialne do użytku na drodze i w mieście; nie daj się złapać na "wyszukane" myślenie, że zintegrowane hamulce nie są fajne.
Podwozie i prowadzenie, vfr jest łatwiejszy do szybkiej jazdy. Aluminiowa rama jest wspaniała, łatwiej pokonywać zakręty niż w st. Niższy środek ciężkości bardzo pomaga i daje sportowe odczucia.
Ergonomia To jeden z punktów, który skłonił mnie do zmiany motocykla. Kierownica była dla mnie za niska, szyba za mała, a podmuchy powietrza naprawdę mnie denerwowały. Nic nie można zrobić, nawet założyć wyższych szyb, po prostu nie działa to dla mnie.
Silnik i odczucia Kolejna kwestia, o której mogę powiedzieć, że st są lepsze. Musisz jeździć jak 600 za mniejszą wydajność niż 600, ale koszty paliwa i wszystko jest jak w 800. Vtec jest zabawny, ale bez realnej poprawy, tak, czujesz prawdziwy cios, ale poniżej 6500 / 7000 nie ma nic poza wolniejszym motocyklem.
Niezawodność Vfrs to dobre motocykle, dobrze zbudowane, ale ze znanymi problemami. Prostowniki/regulatory lubią się przepalać, a alternatory również. Wiązki przewodów są słabo uziemione i mają problemy, a napinacze łańcucha rozrządu również często zawodzą.
Ducati są włoskie () więc powinny być nieniezawodnymi motocyklami, ale mój działa całkiem dobrze, chyba że niektóre znane problemy zostały rozwiązane za pomocą fatduc.
Więc to naprawdę zależy od ciebie, przetestuj vfr, posłuchaj, co ci mówi, poczuj ją, przejedź się nią i podejmij decyzję. Mogę ci obiecać, że to wyjątkowe damy, nie najlepsze w niczym, ale drugie we wszystkim
Przepraszam, jeśli to niezrozumiałe, jestem biednym Hiszpanem